Ett eget rum

mars 10, 2007

Överklass

Filed under: Böcker — klotho @ 08:22

Susanna Popova har intervjuat utvalda delar av Sveriges överklass och gett ut dem i bokform. En ”äkta” överklassmänniska vet att föra sig, vederbörande skryter inte om pengar om de har det, klarar sig utan pengar om de inte har det. De kan använda kniv och gaffel på det sätt som anses korrekt (att använda fingrarna långt ner på besticken är inte korrekt) och de är inte snobbiga utan pratar lika naturligt med alla människor. Bildning är däremot något som intervjupersonerna är oense om, d v s hur viktigt det är. För någon är överklassen ”den bildade klassen” medan andra konstaterar att bildning eller snarare utbildning inte har varit så viktigt för överklassen.

Jag har inte listat ut vad Popova egentligen vill säga med den här boken. Hon säger sig vilja besvara en kommentar hon fått av en utländsk ambassadör tidigare, om att Sverige är ett av de snobbigaste klassamhällen han har stött på. Jag kan inte påstå att hon vare sig lyckas belägga eller vederlägga det. På det stora hela är boken rätt ointressant (ska väl erkänna att jag har skumläst den och bläddrat ganska frikostigt bland intervjusidorna). Den överklass hon intervjuar är ju s k ”gammal överklass” utan alltför stor betydelse i det svenska samhället.

Jag har tidigare läst Anette Kullenbergs intervjubok från 1970-talet om överklassen (som gavs ut i nytryck för några år sedan) och den tyckte jag var intressant i ett tidsperspektiv. Cecilia Hagen har också skrivit om överklassen men där har jag bara läst Mina resor med Diana och Systrarna Mitford som båda var både välskrivna och intressanta med en gnutta lättsam touch. På det stora hela så kan jag väl uppleva att överklass som bara ägnar sig åt att förvalta traditioner är rätt ointressanta. Att läsa om medelklassnojor eller arbetarklassångest är inte heller så lockande om det inte förpackas i en ask med ett urval olika beteenden som skapar en helhet.

Klass och klassbeteenden lockar dock alltid lite extra, klassresenär är ett vedertaget begrepp och Anneli Jordahl har skrivit väldigt mycket om arbetarklassresenären, även om hon i en bok intervjuar David Lagercrantz som hävdar sig vara en resenär från andra hållet. Generellt sett så är väl ändå de flesta människor intresserade av att få en högre standard, mer pengar och givetvis mer prestige så de flesta jobbar ju mer eller mindre hårt för att ta sig upp för stegen. Vill man sikta på att få tillhöra överklassen så kan Popovas bok vara en guidebok i det rätta sättet att föra sig och bete sig i enligt hennes intervjupersoner.

Annonser

Kommentera »

Inga kommentarer ännu.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: