Ett eget rum

juli 19, 2007

Kyssar på Manhattan

Filed under: Böcker — klotho @ 07:29

Hittade denna bok i min kompis bokhylla och tänkte att den kunde vara lämplig semesterläsning. Det var den också.Kyssar på Manhattan av David Schickler är en novellsamling där man får möta ett antal människor som har ett hyreshus på Manhattan som en gemensam nämnare. Flertalet av människorna bor där eller så möter huvudpersonen någon som bor där. En del av hyresgästerna har starkare relation än andra till sitt boende men huset spelar dock en viktig och ibland en ganska avgörande roll i berättelserna.

Schicklers bok är en variant av läsupplevelse som jag är svag för, nämligen noveller gärna sådana som länkar sig samman till en (löst) sammanhållen större berättelse utan att för den skull bli en roman.

Noveller är ett konststycke i sig att åstadkomma, att berätta en historia i koncentrat istället för att dra ut på det. Schickler lyckas riktigt bra och jag tycker att historierna är av hyfsat jämn karaktär. Det finns ingen historia som sänker helheten.

I novellerna får vi möta diverse, ibland ganska så ”typiska” newyorkbor (inte för att jag vet hur en typisk newyorkmänniska är annat än från böcker och film, men ur den synvinkeln så känns karaktärerna typiska) som lever sina liv oftast med någon form av saknad. Den gemensamma nämnaren förutom huset är, som så ofta, kärlek samt sex och de olika huvudpersonerna hanterar det på olika sätt.

Det äkta paret Rachel och Jacob Cohen möts i en ritual som uppstår under deras bröllopsresa och som fortlever genom hela deras äktenskap. Varje kväll så badar Rachel sin man och det skapar en intimitet mellan dem som dock inte överlever ett missriktat men ödesdigert offentliggörande femtio år senare.

I Fjärde arga musen får vi möta Jeremy Jax som vill vara avslappnad och rolig som sin farfar men som istället gör succé föreställandes en ilsken lätt förvirrad mus.

I samtal med Otis så skapar James Branch sin egen terapistund genom att varje natt mellan klockan 2400-0100 smita in i husets hiss och hålla monologer där.

Det är en samling udda men ganska så förtjusande karaktärer som man möter i boken och det är en bok som jag vill ha och jag kan tänka mig att jag kommer att återvända till berättelserna fler gånger.

Annonser

Kommentera »

Inga kommentarer ännu.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: