Ett eget rum

juli 19, 2007

Tankar från sängkanten

Filed under: Böcker — klotho @ 07:32

Tankar från sängkanten av Marian Keyes kom med denna månads utgåva av ”Må bra” och var en bidragande orsak till att jag köpte tidningen även om jag faktiskt köper den då och då.Det är en krönike- och novellsamling med texter som tidigare inte publicerats blandat med krönikor/berättelser från diverse tidskrifter. Som i alla samlingar så varierar kvalitén på texterna och några berättelser känns mer som utfyllnad medan andra bränner till lite extra. Välgörenhetsresan till Afrika bränner inte hälften så mycket som resan till barnhemmet i Ryssland t ex. Keyes beskrivning av hennes alkoholmissbruk är grymt bra medan Mrs Walsh-historien är totalt meningslös i mitt tycke. Hon skriver också om det faktum att hennes man slutade sitt jobb och numera arbetar som hennes assistent och diskuterar hur det påverkar omgivningen inställning samt det faktum att det i det här fallet är mannen som ”uppoffrat” sin karriär för kvinnan som gör det så ”märkligt”. Det är ju sällan inte alls konstigt att kvinnan ger upp sin yrkeskarriär för att ta hand marktjänsten för en mer karriärinriktad make.

Novellerna är väl sisådär, jag gillar dock berättelsen om den lille utomjordingen och hur Keyes använder sig av honom för att förstärka en kvinnas självkänsla. Bokens sista novell ”Under” ändrar karaktär under läsandets gång och det gör ont i mig när jag läst klart den.

När Marian Keyes är som bäst är hon grymt skicklig i att iscensätta intriger som får en att skratta till dess att tårarna kommer fram. Hon påminner lite om en engelsk nutida dramatiker (som gärna spelades på åttiotalet, på Riksteatern bl a, men vars namn jag förträngt) som använde sig av samma taktik, att med humorns hjälp berätta ”allvarligheter” och i viss mån även obehagligheter.

Kommentera »

Inga kommentarer ännu.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: