Ett eget rum

januari 31, 2009

Franskt och turkiskt våld

Filed under: Film — klotho @ 11:40

Måndag kväll började med den franska filmen Lady Jane, regisserad av Robert Guédiguian. Vald i första hand för språket som pratas i filmen och i andra hand för att storyn lockade. Om en kvinna som driver en elegant butik, som vaknar upp en morgon och upptäcker att den tonårige sonen är försvunnen. Han visar sig vara kidnappad och en lösen begärs. Kvinnan är ingen drivhusodlad överklasskvinnan, utan har investerat de förtjänster hon gjort på grova rån i tidigare år. Hon kontaktar sina gamla kumpaner och tillsammans försöker de överlista kidnapparna, utan att lyckas kan väl tilläggas. Filmen utvecklas från en habilt spännande thriller till ett drama om skuld, fäders synder och försoning. En mycket bra film som man lämnar berörd av den sorg och de skuldkänslor som de inblandade både har skapat själva och fått med sig.

Hade parkerat väl, fått bra platser på tråkiga Chalmers 1 och kom iväg snabbt till nästa film på Bergakungen. Tur med parkering där också och med fokus inriktad på att hitta en toalett snabbast möjligt missade jag både busvisslingar, rop och mobilsamtal från mina kompisar. Inte förrän de placerade sig mitt framför mig försvann jakten efter en WC-skylt från mitt synfält, om än tillfälligtvis.

Dot är en turkisk historia som också bygger på konsekvenser gjorda/inte gjorda av tidigare generationer och de val som man gör. Den utspelar sig i världens näst största saltöken, som finns i Turkiet. Mot en bakgrund av kritvit salt i en strålande sol så är inte vitt den lämpligaste färgen på textremsan… En intressant, om än inte helt begriplig film som jag fick en större förståelse för efter att ha lyssnat på den inresta turkiske producenten.

Annonser

Kommentera »

Inga kommentarer ännu.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: