Ett eget rum

maj 24, 2009

Flickan under jorden

Filed under: Böcker — klotho @ 07:24

Vi pratar över 90% här, det är mer än 90% säkert att jag gillar de böcker som Minotaur ger ut. Jag är inte helt överförtjust i Mark Billingham men tycker ändå att han skriver rätt bra böcker, och några av titlarna har varit riktigt bra. Reginald Hill, Stephen Booth, Peter Robinson, Denise Mina och Louise Anderson är några av dem alla som jag gillar så jag slog till direkt på debutanten Elly Griffiths. Hon visade sig tillhöra de 10% som jag inte är lika begeistrad i. Hennes debut Flickan under jorden har vissa spänningsmoment, men den är både alltför självklar (jag gissade skurken/mördaren så fort xxx dök upp i boken) och rörig. Dessutom har hon en huvudperson som fixerar sig vid att hon väger 79,5 kg och därmed är så tjock att hon oroar sig för att inte kunna sätta fast bilbältet om sig (det nämns inte något om hennes längd men hon verkar inte överdrivet kort) och denna viktbesatthet återkommer boken igenom på ett tröttsamt sätt.

Huvudpersonen Ruth Galloway undervisar i forensisk arkeologi och hon blir tillfrågad av polisen om hon kan tidsbestämma ett lik som de har hittat i saltmarkerna inte så långt ifrån där Ruth bor. Polisen hoppas att de ska hitta resterna av den femåriga Lucy som försvann tio år tidigare, men det visar sig vara ett skelett från järnåldern. Strax efter detta fynd försvinner en fyraårig flicka och paralleller dras till det ouppklarade försvinnandet tio år tidigare. Ruth blir alltmer engagerad tack vare den besatte kriminalkommissarien Harry Nelson. Samtidigt så pockar Ruths egna förflutna på, när en större utgrävning planeras (i samma område där de grävt tio år tidigare) och då hennes tidigare pojkvän, numera separerad, dyker upp och längtar efter en återförening. Griffiths spinner en massa långa trådar som blir till en tjock och otymplig matta istället för en tunn väv. Den går dock fort att läsa, 250 sidor, så jag betade av den.

Är man maximalt uttråkad och t o m tagit sig igenom texten på mjölkpaketet så är denna ok , men slösa inte pengar på att köpa den, annat än i pocket.

Annonser

2 kommentarer »

  1. Det verkar som att Minotaur har släppt en del på kvalitetskraven, det har hänt flera gånger på sista tiden att jag blivit besviken. Jag läser en nu som är lite sådär, och det retar mig att jag läst en av henne förut och borde låtit bli att köpa den här. Lesley Horton.
    För ett par tre år sen visste man ju att en Minotaur-deckare var garanterat BRA.

    Kommentar av snowflake99 — maj 25, 2009 @ 09:57 | Svara

    • Det är synd att det urholkas. Vinstintresse eller annan lektör eller kanske en kombination? Jag har läst de två första böckerna av Lesley Horton och de var rätt bra vill jag minnas, men då ska jag ta det lugnt med nästa/nästnästa.

      Kommentar av klotho — maj 27, 2009 @ 18:06 | Svara


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: