Ett eget rum

juli 5, 2009

Jag har älskat dig så länge/Il y a longtemps que je t’aime

Filed under: Film — klotho @ 09:03

A och jag bestämde oss för en biokväll och upptäckte vid 16.30 att The reader endast gick kl 16.00, trist trist trist. Det är rätt många filmer hos SF som ingen av oss ville se/hade koll på men så hittade vi Små skandaler med Kristin Scott Thomas och Colin Firth, med manus av Noel Coward. Det lät lovande men svenskans recensent var inte så entusiastisk så jag letade vidare till Folkets bio och där fanns  guldkornen. Dels har de Filmfrossan nu, där de visar gamla favoriter för 40 kronor och dessutom så visar den ordinarie repertoaren Jag har älskat dig så länge, Allt för henne och Séraphine, tre franska filmer. Jag har älskat dig så länge visades på Filmfestivalen i januari och tyvärr fick jag inga biljetter till den då, och även om den visats en längre tid på Hagabion så har jag inte kommit iväg förrän nu.

Vi började med att äta, tortellini med karl-johansvamp och parmesan samt laxsallad med potatis och båda rätterna var kanongoda. Vi hade satt oss vid ett av de öppna fönstren och var lagom genomsvalkade när blev insläppta till salong 3, som är Hagabions minsta med ca 20 platser. Vi var totalt sex personer som såg filmen och det var väl tur det, för det var varmt som attan. Sen är Jag har älskat dig så länge en rätt så känsolmässigt krävande film så jag var mör när jag kom ut därifrån, men nöjd för den var så bra och Kristin Scott Thomas var lysande.

Juliette (Kristin Scott Thomas) har avverkat ett femton år långt fängelsestraff för mord och får flytta hem till sin yngre syster och hennes familj. När hon blev dömd för mordet så försvann Juliette ur sina föräldrars liv, de förbjöd sin tonårsdotter, Lea, att kontakta sin syster och presenterade Lea som sitt enda barn för nya människor. Lea har dock längtat efter sin syster alla dessa år och upplåter mer än gärna sitt hem till sin syster. Juliettes år i fängelse har gjort henne praktiskt taget stum, inåtvänd och med en kylig fasad som hennes lillasyster försöker ta sig igenom. Leas man är inte så entusiastisk över att ha sin svägerska, som begått mord, hos sig och sin familj. Lea och hennes man har adopterat två barn från Vietnam och den äldsta flickan på åtta år är en enegisk och frågvis flicka som är förvånad men rätt nöjd över att få en moster hux flux.

Juliette skall anmäla sig hos polisen var fjortonde dag, hon har kontakt med socialtjänsten och får hjälp att söka jobb men har stora svårigheter med att hantera livet utanför murarna och alla dess människor.

Det är en fantastisk liten film och Kristin Scott Thomas har aldrig varit bättre, vi möter henne nervöst rökande med en gråsaggig hud och lätt skitiga naglar i öppningsscenerna och oerhört subtilt förändras hon under filmens gång, både utseendemässigt och känslomässigt. När hon begick sitt brott så valde hon att ta avstånd från både familj och vänner och de har heller aldrig fått klart för sig varför hon begick sitt brott, det har hon behållit för sig själv. Hennes syster Lea spelas av Elsa Zylberstein och hon gör en bra prestation av en kvinna som försöker hitta tillbaka till den storasyster som hon älskade och avgudade som barn. Leas man, spelad av Serge Hazanavicius, lär sig så sakta att acceptera den svägerska han aldrig känt och så småningom att tycka om henne. Philippe Claudels film är en berättelse om hur illa livet kan behandla människor, där vissa går under och andra lyckas ta sig upp från den absoluta botten. Den är som i många franska filmer, befolkat av flera minnesvärda biroller, som man minns lika bra som huvudrollsinnehavarna.

2 kommentarer »

  1. […] Bandit när jag kör bil, men gärna Gardens tale av Volbeat 4. Har du sett någon film i sommar? Jag har älskat dig så länge Posted in Böcker, Film, Musik | Leave a Comment […]

    Pingback av Kulturfyran om sommarläsning « Ett eget rum — juli 9, 2009 @ 11:21 | Svara

  2. Vad betyder ordet ”enegisk” i personbeskriv-ningen. Kan inte hitta det i mina lexikon.
    Mvh

    Kommentar av Thord — november 15, 2009 @ 17:26 | Svara


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: