Ett eget rum

juli 7, 2009

Tusen strålande solar av Khaled Hosseini

Filed under: Böcker,Jorden runt på åtta böcker — klotho @ 09:00

kartamarginalTusen strålande solar av Khaled Hosseini är en av de böcker som ingår i Lyrans jordenruntresa, Mellanösternstoppet. Vare sig den eller Hosseinis andra bok Flyga drake var okända för mig innan, men det är inga böcker jag hade läst om det inte vore för att Tusen strålande solar ingick i jordenruntresan. Afghanistan är ett av många länder på vårt jordklot som trasats sönder av krig, både med andra länder och av inbördeskrig. Det är ett land som är delat i olika etniska grupper och vars religion varit både buddistisk och muslimsk. Jag hade rätt vaga begrepp om den konflikt som rasat i landet och runtomkring de senaste trettio åren. Jag är dock inte helt säker på att jag är så mycket klokare efter att ha läst denna bok, för det är svårt att hänga med i alla de konflikter som härjat och sargat Afghanistan.

Jag har generellt sett väldigt svårt för religion just för att den så ofta utövas som ett maktredskap av män och alltför många övergrepp sker i religionens namn. Det är också det som stör mig så otroligt mycket när jag läser Tusen strålande solar. Jag blir arg helt enkelt, arg på en enkelspårig manlig befolkning vars behov av makt gör att de trycker till de som redan är maktlösa. Nu är inte Tusen strålande solar en bok som enväldigt visar upp ett maktförtryck, där finns också motpoler, i form av Lailas far och hennes barndomskamrat.

I boken möter vi först Mariam, en ung flicka och kvinna som bor med sin mor i en hydda utanför en stad. Mariam är en oäkta dotter till en rik biografägare och han besöker regelbundet sin dotter och sin alltmer bittra fd älskarinna samt ser till att dottern får utbildning i Koranen av den lokala mullan. Mariam växer upp under 1960-talet som en outbildad kvinna utan framtid (förutom de rader hon kan recitera ur Koranen) och när hennes mor dör söker hon upp sin far i hans hus i staden till stor förfäran för hans hustrur. De tvingar bort Mariam genom att se till att hon femton år gammal gifter sig med en trettio år äldre skomakare från Kabul. Till en början är äktenskapet uthärdligt men när Mariam får missfall på missfall så börjar maken att förakta henne och förödmjuka henne.

I kvarteret där de bor, bor också Laila, hon är född 1978 och ett vackert barn vars bäste vän är grannsonen Tariq. Hennes båda äldre bröder krigar mot Sovjet och fadern är en lärare som blivit av med jobbet i en av de omvälvningar som skett i landet. Han jobbar numera på en mjölfabrik men inpräntar ständigt i Laila vikten av kunskap, och ser till att utveckla och uppmuntra hennes kunskapstörst.

Mariam och Lailas öden flätas samman på grund av våldsamma händelser i Kabul och Afghanistan, först möts de med motvilja men så småningom blir de vänner och förtrogna.

I boken låter Hosseini den outbildade oäkta flickan från landet, född i slutet på femtiotalet möta flickan från staden med utbildningsambitioner.  Det blir ett kontrastrikt möte, med tanke på hur olika de formats men deras gemensamma kön och de propåer som deras land och make riktar mot dem gör att deras likheter överväger olikheterna. Båda två råkar illa ut i det land Afghanistan utvecklas till under talibanregimen.

Jag hade till en början svårt att ta mig fram genom boken, tyckte inte att jag blev fångad av vare sig karaktärerna eller berättelsen och jag var rätt nära att ge upp vid ett flertal tillfällen men fastnade till slut. Hossenis drag att låta dessa två kvinnor från helt olika bakgrund mötas tydliggör en hel del av den konflikt som härjar Afghanistan, detta land som har varit en blanding av urban storstadsmiljö och landsbygd med stamritualer som går hundratals år tillbaka i tiden. Hosseini kan inte heller dölja kärleken till sitt gamla land och till dess historia, valet av boktiteln är ett sådant exempel:

Ingen kan räkna alla månar som skimrar på hennes tak 

Eller de tusen strålande solar som gömmer sig bakom hennes murar

av Saeb-e-Tabrizi, persisk 1600-talspoet

Jag misstänker att boken är ett sätt för Hosseini att göra upp med Afghanistans nutidshistoria och visa att de människor bakom krigsrubrikerna är människor av kött och blod och men även visa att trots dagens barbari så har landet en historia med välutvecklad kultur.

Annonser

5 kommentarer »

 1. Great post.

  Kommentar av alexa.com — april 25, 2013 @ 22:39 | Svara

 2. I blog often and I truly thank you for your information. The article
  has really peaked my interest. I will bookmark your
  website and keep checking for new details about once per week.
  I subscribed to your RSS feed too.

  Kommentar av free ads southampton — april 25, 2013 @ 22:45 | Svara

 3. sys.coitest.ru

  Tusen strålande solar av Khaled Hosseini | Ett eget rum

  Trackback av sys.coitest.ru — september 15, 2014 @ 12:55 | Svara

 4. website designers

  Tusen strålande solar av Khaled Hosseini | Ett eget rum

  Trackback av website designers — oktober 13, 2014 @ 02:35 | Svara

 5. how to get heaps of followers on instagram fast

  Tusen strålande solar av Khaled Hosseini | Ett eget rum

  Trackback av how to get heaps of followers on instagram fast — juni 8, 2015 @ 23:05 | Svara


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: