Ett eget rum

juli 8, 2009

Röda böcker

Filed under: Böcker,Böcker i färg — klotho @ 21:54

Det tog några dagar innan jag kunde ta itu med Snowflakes utmaning, två bilder med otydliga titlar så jag gör det enkelt för bildtittarna och redovisar titlarna (om man nu inte har ett superbt förstoringsglas tillgängligt).

Mer av blodrött än rosenrött är bordet nedan täckt av: Dödens plats av Stephen Booth, Blodröd våg av Rennie Airth, Bäddat för mord av J D Robb, Lärarinnan i Villette av Ingrid Hedström, Flickan som lekte med elden av Stieg Larsson, Jag dödar av Giorgio Faletti, Andras plåga, Bounty, Dödsdomen och Crackjakt av Val McDermid (mycket rött hos Val), Blodsarv av Denise Mina, Mördare mot sin vilja av Alexandra Marinina, Hårda bullar av Sparkle Hayter (hennes hjältinna Robin är dessutom rödhårig), Vargarnas rike av Jean-Christophe Grangé (det är en blodig bok, men det är alla hans böcker iofs), Det mörka arvet av Reginald Hill, Porslinsguvernanten och Tigern är lös av Margery Allingham.

DSC00026

 

Två röda staplar, den till vänster innehåller nerifrån och upp: Hästen i grottan av Kerstin Nilsson, Bevingade ord av Pelle Holm, Puck från Pukberget av R Kipling (den rekommenderas varmt!), Fransk grammatik på franska, Rosenborgens hemlighet av Gudrun Wessnert (hon skriver fantastiska barnböcker om medeltiden), Undantaget av Christian Jungersen, Matthandlaren av Meg Mullins, Hundhuvud av Morten Ramsland, Den röda drottningen av Margaret Drabble, Var är du? av Marc Levy, Nu vill jag sjunga dig milda sånger av Linda Olsson, Röde Orm av F G Bengtsson, Ryttarmén av Isaak Babel, Oceanhavet av Alessandro Baricco, Saturnus ringar av W G Sebald, Balzac och den kinesiska lilla skrädderskan av Dai Sijie (hur ljuvlig var inte denna berättelse?), Kärlek och trolleri av J B Pristley (omslaget är från tv-serien och har en ung och sminkad Colin Firth på bild, det ni!), Don Juans förlorade dagbok av Douglas Carlton Abrams, Babelstornet och Fjärilar och änglar av A S Byatt, Elizabeth Costello av J M Coetze, Skänk åt den fege en hingst av Peter Mosskin (här blev jag lite kär faktiskt), Låt tistlarna blomma av Ysar Kemal (ja, den har varit röd en gång i tiden), Nattgästen av Ben Elton, Den förunderliga kameleonten av Inger Edelfeldt (hon var min Oates, jag läste allt jag kom över), Fever Pitch av Nick Hornby, Beatriz och himlakropparna av Lucía Etxebarria.

DSC00025

(Till höger skymtar några böcker som ännu inte återtagit sin plats i bokhyllan.)

Uppifrån och ner (det var lättare så): Berömda och glömda Stockholmskvinnor av Lisbet Scheutz, Världens bästa citat, Spader dame och Börje Räftegård(red), En stad i ljus av Anders Ehnmark, Rör inte min kompis av Harlem Désir (kommer ni ihåg den kampanjen med en handflata som brosch?), Amerikansk prosa av Hans-Erik Johanneson, Arabia Felix i terrorns tid av Eva Sohlman, Talande kvinnor av Brigitte Mral (Kvinnliga retoriker från Aspasia till Ellen Key), Kvinnohistorier av Isa Edholm, Tusen svenska kvinnoår av A-S Ohlander och U B Strömberg, Handbok i svensk kvinnohistoria av Gunhild Kyle, Flickornas historia (Europa) av Lindström och Tidholm, Myternas funktion i samhället av Juan Rivano, 20 filosofer av Gunnar Fredriksson, Filosofilexikonet, Den klassiska romanens Ryssland av Lennart Kjellberg (en sann klippa när man läser de gamla ryssarna!), Där man aldrig är ensam av Merete Mazzarella, Lilla boken med stora tankar om filosofi av Jeremy Stangroom (han ska stå med Dr också!), Kritik av kritiken av Tomas Forsser, The complete works of Oscar Wilde, Vildåsnans törst av Åke Lundqvist och Världsreligionernas födelse av Karen Armstrong.

Tja, en slutsats av min samling är att förutom rött på blodiga deckare så gillar förlagen rött till kvinnohistoriker/litteraturhistoriker och filosofer också.

Annonser

4 kommentarer »

 1. Men visst är det helt otroligt hur många röda det finns? Du har rätt om deckare och kvinnohistoria, och sen dessutom alla de andra.
  Balzac och den kinesiska lilla skrädderskan av Dai Sijie har jag aldrig hört talas om, men blir nyfiken.

  Kommentar av snowflake — juli 8, 2009 @ 22:05 | Svara

  • Som hos flera av mina läsupplevelser så hade jag en skeptisk inställning till den men blev övermannad. Den handlar om tiden då Maos regim skickade unga intellektuella på omskolning ut till byarna (och bönderna till städerna, men det var bara bönderna som fick återvända). Två unga män hamnar i en by, men de har en hemlig skatt som de stulit, en koffert med förbjudna västerländska böcker, Balzac, Dumas, Brontê. De blir båda förälskade i en ung obildad flicka som de förför med litteratur med rätt oanade konsekvenser. Ljuvlig är ett bra ord, även om det är nog så allvarlig bakgrund.

   Kommentar av klotho — juli 8, 2009 @ 22:21 | Svara

   • Det låter spännande!

    Kommentar av snowflake — juli 8, 2009 @ 23:10

   • Det är det. Om den har en sens moral, så är det att aldrig underskatta litteraturens makt.

    Kommentar av klotho — juli 8, 2009 @ 23:24


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: