Ett eget rum

juli 13, 2009

Tematrio – Frankrike

Filed under: Böcker,Tematrio — klotho @ 14:17

temafranceDagen innan Frankrikes nationaldag slår Lyran till med franskt tema på sin trio. Mycket passande för min del eftersom jag hade plockat Enkel biljett ur bokhyllan för omläsning. Som alltid är det svårt att begränsa sig, för de böcker jag har är favoriter men här kommer de som vann den här gången.

 

1 Enkel biljett av Didier van Cauwelaert handlar om fransmannen Aziz. Som barn hittades han av zigenare i vraket av en Citroën Ami 6 (i folkmun kallad A6, som uttalas ungefär aziz på franska). Han växer upp hos zigenarfamiljen som fixar fram falska id-handlingar från Marocko till honom. Problem uppstår dock när den franska socialtjänsten hävdar att han skall återvända till sitt ”hemland”. Han skickas till Marocko tillsammans med en fransk tjänsteman Jean-Pierre och de hamnar i en liten by i Atlasbergen. Det är en absurd men samtidigt fantastisk historia som DvC har skrivit och med denna bok introducerades han på svenska 1994 men tyvärr har inga fler böcker blivit översatta av honom. Han är verksam som dramaturg och manusförfattare/romanförfattare och för Enkel biljett fick han Goncourtpriset* 1994.

2 En långvarig förlovning av Sébastien Japrisot. Jag såg faktiskt filmen innan jag läste boken men blev lika förälskad i boken som jag var i filmen. Dessutom har de gjort en fullkomligt fantastisk filmatisering av boken. Den handlar om Mathilde, vars älskade Jean (Manech) är soldat i andra världskriget, och som stupar för fosterlandet 1917. Två år senare får hon kontakt med en soldat som berättar att Manech blivit arkerbuserad för feghet tillsammans med fyra andra män. Mathilde börjar undersöka vad som egentligen hänt och läsaren får en berättelse om krigets dårskap och fem mäns bevekelsegrunder, som gjorde att de blir dödade av sina egna landsmän och inte av fienden.

3.Det franska testamentet av Andreï Makine är lite halvfusk, för han är ryss från början. Det franska testamentet är dock skrivet på franska och blev en litterär sensation när det gavs ut 1995. En praktiskt taget okänd ryss som levt som uteliggare i Frankrike, strax under fyrtio år och med endast åtta år i landet skriver en roman som får både Goncourtpriset  (1995) och därefter Médicispriset. Det är en familjekrönika som handlar om författarens alter ego och hans mormor Charlotte, som blev kvar i Ryssland under revolutionen (den ryska) och det franska testamentet är hennes arv till sina barnbarn. Det är en berättelse om 1900-talets Sovjet samtidigt och berättelsen om en den närhet som kan uppstå mellan äldre och yngre generationer, på ett helt annat sätt än den mellan förälder/barn.

 

*= Prix Goncourt är ett prestigefyllt pris i Frankrike gällande litteratur, det instiftades 1903 och fick namn efter bröderna Goncourt. Priset är det modesta 10 euro, men eftersom böckerna i princip alltid säljer i massupplaga så blir det inte bara ära utan även en viss förtjänst till författaren. Roman Gary är förresten den ende som fått priset två gånger (en författare kan nämligen bara få det en gång) och andra gången han fick priset var under pseudonym Émile Ajar  (som Lyran har med i sin tematrio) och om jag inte minns helt fel så tog det många år innan det avslöjades att Gary och Ajar var densamme.

2 kommentarer »

  1. Här var idel okändheter för mig, tack för tipsen 🙂

    Kommentar av Lyran — juli 13, 2009 @ 20:08 | Svara

    • Hoppas det är något som lockar. 🙂

      Kommentar av klotho — juli 19, 2009 @ 10:15 | Svara


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: