Ett eget rum

juli 19, 2009

Kors och tvärs i Västergötland

Filed under: Shopping,Utflykter — klotho @ 11:13

Min syster har Hannu Sarenströms trädgårdsböcker (den första fick hon faktiskt av mig en gång i tiden!) och jag har hans kokbok. Båda har vi varit nyfikna på hans trädgård. Hon tog med sig sambo och söner och så möttes vi nästan halvvägs, i Hällekis för Hannu hade sin trädgård öppen för allmänheten 17-18/7.

Det regnade hela vägen från Göteborg så jag var lite missmodig men det tog slut när vi väl möttes, på vägen i Hällekis (tyckte att bilen som jag mötte såg bekant ut). Vi stannade till vid vad jag tror är det gamla stationshuset i Hällekis, ett café som sålde matvaror och kläder med ekologisk och rättevistänkt ursprung. Förutom vägbeskrivning så köpte vi supergod glass från Österhagen i Hjo samt russin och te (ja, jag nöjde mig med glassen).

Väl utanför Hannus bostad tvekade vi, eftersom vi var först och undrade om vi kunde med att gå in. Även om det var ”öppen trädgård” så kändes det ändå lite som att tränga sig på. Min syster fick sin ”generade min” i ansiktet och ville gärna knuffa mig framför sig. Väl därinne mötte vi en trevlig Hannu som tog sig tid att prata och diskutera trädgårdsodling och stensorter. Förutom en spännande trädgård så fanns det också väldigt vackra stenblock utplacerade i trädgården, som små murar/sittplatser. Syrran blev helt förälskad i dem och funderade var hon skulle kunna ha liknande i sin trädgård.

Storebror frös och ville inte titta på blommor, han fick bokpåsen med böcker från Höganäs att botanisera i och var sen borta för världen. Lillebror följde med och spanade in både blommor och alla små figurer som fanns utplacerade här och var i trädgården. Hemma i deras egen trädgård är det mest vatten som lockar och storebror bygger på en damm och lillebror följer upp med en bäck.

Vi drog sedan vidare och åt medhavd lunch vid Blomberga hamn och tittade på vikingaskeppet Sigrid Storråda. Det var mulet men ganska ljumma vindar och inget regn.

DSC00010

Det gick inte att få med alla 24 meter av fartyget utan att undvika det moderna rastplatsbordet.

 

 

 

 

 

 

 

DSC00013

En ”modern” runsten.

 

 

 

 

 

 

 

Vägen mellan Hällekis och Blomberg är kantad av vackra hus med blommande trädgårdar. Vi spanade även in en butik med Gammalt och Nytt (där det förutom mycket gammalt skräp fanns tandborstar och hårläggningsmedel till salu, samt en burk med fiskbullar i hummersås, ålder okänd) och ett hantverkshus där det vävdes. Där lockade tuppen och hönorna mest men det fanns också en helt fantastisk blompiedestal.

DSC00014

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi drog vidare till Lidköping men både handelsträdgården samt gårdsbutiken vi siktat in oss på stängde redan kl 1400. Lite trist så, så det blev en vända på Rörstrandsbutiken istället. Jag borde inte ha gått in där, för det är svårt att komma ut därifrån utan att ha tömt plånboken. Två tallrikar, en rund ugnsform, en glaskaraff och en gryta kändes nödvändigt, och ja, jag kommer att använda alltihopa.

När vi skulle ta oss till bilarna så vräkte regnet ner så vi kastade oss, sprang bort till bilarna och tog ett hastigt adjö.

Kommentera »

Inga kommentarer ännu.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: