Ett eget rum

juli 19, 2009

Skuggbiblioteket av Mikkel Birkegaard

Filed under: Böcker,Bokrecensioner — klotho @ 20:55

Jag kan börja med att säga att det inte är någon ny da Vinci-kod och att jag inte är helt nöjd med titeln Skuggbiblioteket. Jag kan förstå varför de valt titeln, men tycker nog att det är en aning missvisande, för det är inte ett bibliotek i det dolda, det är läsare. Den danska titeln är Libri di Luca (japp, dansk titel) och betyder Lucas böcker. Luca driver ett antikvariat i Köpenhamn och nyss hemkommen från en resa åker han direkt till antikvariatet, för att lugna ner sig tar han upp en av sina favoritböcker och börjar läsa. Morgonen efter hittas han död i sitt antikvariat. Med tanke på att bokens första mening är ”Luca Campellis önskan att dö omgiven av sina älskade böcker gikc i uppfyllelse en sen kväll i oktober.” tycker jag inte att jag avslöjar för mycket här.

Han efterlämnar ett antikvariat och massor av hemligheter till sin son Jon, som han inte har träffat på femton år*. Jon är en framgångsrik försvarsadvokat som vägrar att läsa skönlitteratur, det slutade han med när hans mor tog livet av sig när han var tio år gammal och fadern adopterade bort honom. Förvåningen blir därför stor när det är han som ärver antikvariatet och inte faderns betrodde medhjälpare sedan många år tillbaka. Jons förvåning blir ännu större när han börjar upptäcka en del av faderns hemligheter, varav en del av dem inte tål dagsljus. Jon blir dock uppmanad att undersöka sin fars död, för det antyds att det inte är en helt naturlig död och till sin hjälp tar han faderns bokhandelsbiträde, den dyslexiska kvinnan Katherina.

Mikkel Birkegaard jobbar med IT-utveckling och detta är hans debutbok. Det är en spännande berättelse som befolkas av rätt så vanliga människor om än med ovanliga gåvor utan att de för den sakens skull är några supermänniskor. Det är en berättelse om läsandets makt och möjligheten att påverka sin omgivning genom läsandet och även genom lyssnandet. Människorna med de ovanliga gåvorna består av två grupper, dels lettorer (de som kan formulera sitt läsande så lysande att de kan påverka människor att ändra uppfattning) och dels mottagare (människor som kan lyssna på andra människors läsande och styra det). Birkegaard leker med tanken på hur läsandet kan ge makt och det är en rätt fascinerande tanke. Givetvis så finns här också internationella konspiratörer och en magisk kraftmätning men det s a s hör till en spänningsroman. Birkegaard kan inte heller låta bli att ta med en IT-kille, och låter honom här vara en andra generationens invandrare i ett Danmark som ogillar mörkhyad invandring söderifrån. Texten vacklar lite språkligt med en del uttryck som inte funkar, men det är svårt att avgöra för mig om det är översättning eller Birkegaard själv som åstadkommer det.

Boken är en passande avkoppling för en inbiten läsare och visst svindlar tanken en aning på så duktiga uppläsare att de kan få dig att byta åsikt helt och hållet.

* Här har förlaget slarvat, för på baksidan står det tjugo år och inne i texten står det femton år.

Kommentera »

Inga kommentarer ännu.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lämna en kommentar

Blogg på WordPress.com.