Ett eget rum

juli 20, 2009

Tematrio – spänning

Filed under: Böcker,Tematrio — klotho @ 15:31

Lyran har spänning som tema den här veckan och jag har tvekat lite bland urvalet för klassiska deckare känns inte helt rätt i det här fallet så jag har försökt hitta några som inte fallet helt under kategorin deckare. Böckerna jag valt är skrämmande mer ur synvinkeln ”maktens betydelse”.

1 Ockupanterna av Thomas Kanger är en fristående spänningsroman som handlar om hur ett gäng terrorister stormar ett pansarregemente och stjäl tio stridsvagnar och sedan ockuperar staden Korsör i Danmark. Man får följa en mängd olika personer och deras handlingar som alla har som gemensam mittpunkt, ockupationen i Korsör. Jag tyckte att boken var otroligt bra och vass, det finns så många underströmmar och bevekelsegrunder hos människor som aldrig visas upp, och tidningsrubriker/artiklar är väl svartvita. I Kangers bok kommer gråzonerna fram.

2 Den lilla trumslagarflickan av John le Carré är rätt jobbig att läsa vill jag minnas att jag tyckte, samtidigt som den tangerar ovan tema med terrorister och stormakter och hur alla använder sig av samma smutsiga spel. Här är det judar och palestinier som gör sitt bästa för att utplåna varandra. Den är periodvis rätt obehaglig med tanke på vad människor i maktställning använder för medel för ”den goda sakens skull”.

3 Raid och tjallarna av Harri Nykänen är en liten pärla inom thrillergenren. 236 sidor lång är den en behändigt spännande historia om varför Raid väljer att avtjäna ett fängelsestraff istället för att betala böter. Är han på jakt efter någon innanför fängelsemurarna på Skatuddens fängelse i Helsingfors? Det är det värt att ta reda på.

Kommentera »

Inga kommentarer ännu.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: