Ett eget rum

juli 23, 2009

Mellan murarna / Entre les murs

Filed under: Film — klotho @ 11:39

Igår blev det ytterligare en film på Hagabion, denna gång en av titlarna i Filmfrossan (filmerna är ett blandat urval av äldre filmer och kostar 40 kr styck) som Hagabion har några veckor varje sommar. Mellan murarna (Entre les murs) bygger på François Bégaudeaus bok med samma namn där han berättar om livet som lärare i ett av de department i Paris där barn med franska som modersmål verkar vara i minoritet. Han spelar själv rollen som läraren i filmen och barnen är inte heller några professionella skådespelare, allt för att få fram en så dokumentär känsla som möjligt.

 Bégaudeau undervisar i franska och ”hans” klass är 8:3, där eleverna är i spannet 13-15 år. Vi får möta en oerhört tuff miljö, med elever i en ”underdog”-position spelar ut sin kaxighet baserat på en osäkerhet och i många fall en känsla av att inte duga. ”Frankrike accepterar mig inte och då accepterar jag inte Frankrike”. Vi möter också en lärarkår med en varierad samling av karaktärer och engagemang och förtvivlan.

Det som fascinerar mig är att franska lärare blir ”utplacerade” på skolor, de verkar inte kunna välja själv var de skall undervisa (jag antar att detta gäller för kommunala/statliga skolor) och den respekt som de kräver av eleverna. Bégaudeau skickar iväg en elev till rektorn för att eleven har duat honom och det ligger också eleven till last när det blir en disciplinkonferens om just denna elev.

Filmen är en berättelse om vanmakt, både bland elever och lärare. Det finns glimtar som gör att man tänker ”yes” (eller ”oui”), här finns det något, en vilja och ett sökande efter kunskap som uppmuntras men så försvinner det nästan lika snabbt som det dök upp. Jag misstänker att det oftast är rätt tröttsamt att vara lärare på en kommunal skola med bristande resurser, och Mellan murarna är ingen upplyftande film, snarare så blir man utmattad av alla konflikter som visas upp. Bégaudeau själv säger i en intervju att vara lärare är ”sorgligt, det är dåligt betalt och eleverna kan vara så otacksamma”. Nu pratar han om tonåringar och vad jag själv minns av min tonårstid gör att jag själv aldrig skulle vilja vara lärare på en högstadieskola.

Annonser

2 kommentarer »

  1. Hi there it’s me, I am also visiting this website daily, this website is really nice and the people are in fact sharing nice thoughts.

    Kommentar av Daisy — april 18, 2013 @ 02:05 | Svara

  2. Hello, this weekend is nice in support of me, for the reason that
    this moment i am reading this wonderful informative article here at my residence.

    Kommentar av Mannheim Kindergeburtstag — maj 9, 2013 @ 07:22 | Svara


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: