Ett eget rum

juli 24, 2009

Pilane gravfält – en konstutställning

Filed under: Kultur och konst (muséer mm),Utflykter — klotho @ 13:54

Det blev ett besök på Pilane gravfält (på Tjörn) också, för att kolla in konstverken som utplacerade i naturen bland gamla gravar och fårskit. Stövlar är att rekommendera, även om det är uppehåll, eller rejäla promenadskor. Flip-flop eller tunna sandaler gör promenerandet väldig mycket mer obekvämt. Det är en del av promenadstråket som är relativt sank och en annan del kräver en gnutta bergsgetsgen.

Sol är önskvärt, men det skedde inte under vårt besök så större delen av tiden var paraplyerna uppfällda.

Konstverken då? Jo, det var många fina verk och vi fick med oss en karta med kortfattad kommentar om varje verk, d v s placering i naturen, namn på konstnär och verk men inte så mycket mer. Jag skulle vilja veta mer om tankarna bakom konstverken och även valet av placering (även om vissa av dem har självklara platser). Tyvärr så får man inte så mycket mer information på hemsidan (pilane.com).

Här kommer några av konstverken:

DSC00033Vi gick i närkamp med lejonet i plast och gips av belgiern Johan Tahon. Leoniden heter konstverket. Från sidan är det lejonlikt men ser man verket framifrån så är det nästan mänskliga drag istället för ett djuransikte.

 

 

 

 

 

 

DSC00034Otroligt vacker skulptur i trä av Jonas Holmqvist som förändrar karaktär efter solens gång (men eftersom solen ö h t inte sken när vi var där så märkte vi inget av det). Tournesol heter den och tyvärr blev fotot som visar den ”längs med” inte bra så jag kan tyvärr inte visa upp den effektfulla sidan.

 

 

 

 

 

 DSC00035                                                                        

Vägen till det här konstverket (eller väg och väg, stig och berg är mer passande) är onekligen den krångligaste vägen och jag rekommenderar verkligen stadiga skor här. Leo Pettersson från  Henån (grannön Orust) har gjort konstverket Sprung av pil. Här syns bara en liten del av det samt en dimmig utsikt mot Pater Noster och Marstrand.

 

 

 

 

DSC00036Nästa verk är också gjort av Leo Pettersson och heter Ur. Jag undrar om han har skapat dessa verk (detta och verket på bilden ovan) utifrån platsen och placeringen av dem.  Med tanke på att han är verksam på grannön så finns det viss grund för min spekulation. Dessutom så säger han i en artikel i GP att han kallar verket Ur för att det vrider sig upp ur dammen.

(Konstverket är de två ”pinnarna” som syns i andra änden av dammen och bilden är inte speciellt bra, jag vet.)

 

 

 

 

DSC00038

Tre hemlösa djur av Laura Ford

 

 

 

 

 

 

 

  DSC00039

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC00041

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC00043En gigantisk saké-mugg som heter Après la pluis (Efter regnet) av Nicole Tran Ba Vang

 

 

 

 

 

 

 

DSC00045En otroligt häftig skulptur, Kneeled Shadow II i rostfritt stål och sten av spanjoren Jaume Plensa. Den är med största sannolikhet ännu vackrare när solen skiner.

 

 

 

 

 

 

 

Jag tycker Pilane och konstuställningen där är en häftig upplevelse, konst som inte visas på självklara sätt uppställda i en konsthall med vita väggar utmanar upplevelsen. Med största sannolikhet är också det fler besökare som åker till Pilane som en kul grej än som gör detsamma när det gäller att besöka en konsthall, tyvärr skall väl tilläggas. Mitt sällskap var en Orustfödd Tjörnbo som inte till fullo uppskattade utställningen men som de flesta vet så är det inte lätt att vara profet i sin hembygd.

2 kommentarer »

  1. Kul att se bilder på alltihop! Även om jag saknar grejen jag tyckte var häftigast, den där jättehättan.

    Jag var ju där en av sommarens hetaste dagar och då kändes sträckan mellan skulpturerna alldeles för lång för att vara värd besväret. Själva idén är kul, men antingen skulle det varit fler skulpturer eller mindre yta. Så jäkla unik är inte den där naturen, utom utsiktsplatsen, att den blir en jätteupplevelse i sig själv.

    Kommentar av Annaa Mattsson — juli 25, 2009 @ 14:33 | Svara

    • Jag fotade den, men det blev ingen bra bild mot den mörka himlen så den klickades bort. Min Tjörnboende kompis tyckte också att det var alldeles för långt mellan skulpturerna och att gå där en av de varmaste sommardagarna måste ha varit rätt gräsligt. Då var det onekligen bättre med duggregn.

      Kommentar av klotho — juli 26, 2009 @ 18:22 | Svara


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: