Ett eget rum

augusti 9, 2009

Krimalafabet – N

Filed under: Böcker,Krimalfabet — klotho @ 18:56

Sent omsider kommer mina N:n som svar på Paperback lovers.

Kriminalroman jag gillar: Nattens änglar av Danuta Reah var rätt obehaglig vill jag minnas och bra. Kriminalinspektören Lynne Jordan misstänker ett samband mellan en försvunnen kvinna, Gemma Wishart, som var specialist på ryska vid universitetet i Sheffield och ytterligare en kvinna som hittads svårt misshandlad och död. Gemma har hjälpt Lynne med översättningar av ett förhör med en prostituerad kvinna av ryskt urspung och spåren leder till en liga som ägnar sig åt trafficking men förmörkas av ytterligare mord då fler kvinnor hittas lemlästade och mördade.

Kriminalförfattare jag gillar: När det gäller bokstaven N som blir det N som i Nadel. Barbara Nadels serie om poliskomissarie  Cetin Ikmen och hans kollegor i Istanbul har jag följt troget sen de började ges ut i Sverige. Det finns totalt sex böcker översatta till svenska (i följande ordning Belassars dotter, Kristallburen, Arabesk, Djupa vatten och Harem) och det är värt att läsa dem i ordning för att följa med i utvecklingen av karaktärerna. Det är oerhört bra deckare och en fascinerande inblick i ett annat lands kultur. Barbara Nadel har också gett ut två böcker om begravningsentreprenören Francis Hancock (som lär vara löst baserad på hennes egen far) och de utspelar sig i London 1940 och de heter Dödlig rättvisa och Sorgens arv.

Kriminalroman jag vill läsa: Det här är oftast den svåraste delen, att hitta en bok som börjar på en lämplig bokstav. I jakten på N så hittade jag Nåd och straff : religiösa motiv i deckare och thrillers av Lilian och Karl G Fredriksson. Ur Adlbris beskrivning av boken: I Nåd och straff gör Karl G. och Lilian Fredriksson en spännande exposé över religionens roll och hur föreställningar om nåd och straff under olika epoker speglas i spänningslitteraturen. Framför allt visar de hur tidlösa religiösa tankar och idéer på ett djupare plan ligger till grund för hela genren, och då och då tränger upp till ytan, som t ex föreställningarna om den Heliga Graal. Paret Fredriksson har översatt åtskilliga deckare och jag har två novellsamlingar som den sammanställt Den öppna dörren och andra viktorianska spökhistorier och 13 lektioner i brott. Novellsamlingarna har ett mycket bra och spännande urval av texter bland framförallt anglosaxiska deckarförfattare.

Annonser

Kommentera »

Inga kommentarer ännu.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: