Ett eget rum

augusti 13, 2009

Augustilunch i Rom / Pranzo di ferragosto

Filed under: Film — klotho @ 12:48

Augustilunch i Rom är en hyfsat bra översättning, men inte helt korrekt eftersom det inte är vilken lunch som helst, utan det är lunch på Jungfru Maries himmelsfärdsdag som firas i de flesta katolska länder den 15 augusti och heter just ferragosto på italienska. I år infaller den på lördag och det betyder att det är helgdag i Österrike, (de katolska delarna av), Tyskland, (de katolska delarna av) Schweiz, Spanien, Frankrike, Grekland, Italien, Polen m fl.

Det är en dag som en italiensk man med samvete inte kan lämna sin mamma ensam, även om han vill roa sig på egen hand.

Augustilunch är skriven och regisserad av Gianni di Gregorio och han spelar också den manliga huvudrollen i sin långfilmsdebut som regissör. Producent är Matteo Garrone som regisserade Gomorra och vars manus Gianni di Gregorio skrev.

Gianni bor med sin mor i en lägenhet i Rom och ägnar all sin tid åt att ta hand om henne på bästa sätt, hans fritid är när han handlar matvaror och passar på att ta ett glas vin med sin vän Viking/o hos den lokala vinhandlaren. Rom i augusti är varmt och avfolkat, alla romare som kan flyr staden för kusten. Gianni har inte så bra ekonomi och har inte betalat föreningens fasta kostnader på flera år så de övriga bostadsinnehavarna vill vräka honom, föreningens förvaltare kommer på besök och ger Gianni ett förslag. Om Gianni tar hand om hans mamma under ferragosto så kommer han att betala Giannis skulder. Efter viss tvekan går Gianni med på förslaget, men när förvaltare med mor dyker upp så har han även sin moster i sällskap och Gianni blir inte så trakterad över att ta hand om tre äldre damer. Inte blir det bättre när hans husläkare ber att han ska ta hand om dennes mamma också och Gianni blir helt plötsligt omgiven av fyra kvinnor med bestämda viljor och åsikter om det bästa.

Det är en söt liten berättelse som antagligen är ännu roligare för ett katoliker (med sina Maria-komplex) att se, men vi hade kul åt de fyra olika kvinnorna och Giannis bekymmer att göra dem nöjda och belåtna. Förvaltarens mamma rymmer ut på krogen och stöter på honom, läkarens mamma smyger upp och äter den mat som hon inte enligt sonen får äta (tomatsås på kvällen, alla ost- och mjölkprodukter). Filmen är drygt en timme lång och en charmig upplevelse.

5 kommentarer »

 1. Har du gått i ide? Hoppas det inte hänt nåt. Eller, isåfall att det hänt nåt bra som är roligare än att blogga.

  Kommentar av snowflake — augusti 28, 2009 @ 21:53 | Svara

 2. Jag ser att Snowflake redan har frågat efter dig, men jag frågar samma sak. Semester? Förälskad? Eller något annat roligt hoppas jag dragit dig bort från bloggosfären.

  Kommentar av Vixxtoria — september 1, 2009 @ 13:30 | Svara

 3. Undrar också. Hoppas att allt är bra!

  Kommentar av Lilla O — september 9, 2009 @ 09:06 | Svara

 4. O: Klotho var och kommenterade hos mig igår, så jag känner mig lugnad för tillfället.

  Eller så har hon blivit impersonized by an alian. Det vore också lite spännande, faktiskt.

  Kommentar av Vixxtoria — september 9, 2009 @ 09:15 | Svara

 5. Impersonalized heter det väl.

  Kommentar av Vixxtoria — september 9, 2009 @ 09:16 | Svara


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: