Ett eget rum

januari 31, 2010

Göteborgs filmfestival 2010: Kaminey – Scoundrels

Filed under: Film — klotho @ 14:44

Igår började filmfestivalen för mig, min första festivalfilm blev Kaminey – Scoundrels som visades på Chalmers 1. Tack och lov på eftermiddagen, för hade det varit en 10.00-film hade jag inte orkat upp efter veckans slit.

Kompis N köade till balkongen och fixade platser till första raden så det var någorlunda okej benutrymme.

Kaminey – Scoundrels är en Bollywoodfilm modern anda. Den handlar om de båda bröderna Charlie och Guddu som efter att deras far dött skiljs åt och väljer helt olika vägar i livet. Charlie som läspar (kan inte säga S och F) gillar den snabba vägen och jobbar med att fixa utgången på hästkapplöpningar tillsammans med en brödratrio. Den yngste av bröderna är hans bästa kompis och närmare bror än vad hans riktiga bror är. Guddu (som stammar) studerar och jobbar på  en NGO med att informera om AIDS och dess skadeverkningar. Han är tillsammans med Sweety.

De båda brödernas tillvaro slås sönder, fast av olika anledningar. Charlie kommer över en sändning kokain som ger honom ett visst mått av storhetsvansinne och som också gör honom till ett byte för de som blivit av med kokainet.

Sweety avslöjar för Guddu att hon är gravid och dessutom syster till en lokal gangster med politiska ambitioner så om de inte gifter sig så kommer Guddu troligtvis att bli dödad.

Sweetys bror vill dock döda Guddu ändå, vare sig de gifter sig eller ej för han har förhandlat med en lokal byggherre om att Sweety gifter sig med byggherrens son får han x antal kronor till sin politiska kampanj. Han har dessutom blivit av med ett större parti kokain…*

Det är en fartfylld, som de flesta Bollywoodfilmer (har själv bara sett tre) och det är mycket våld och snabba pengar samt korruption. Sweety är den enda kvinnliga karaktären i filmen, som får ett visst mått av utrymme.

Kaminey är en del av den utveckling som håller på att ske inom indisk filmindustri och vi diskuterade efteråt hur den är filmen mottagits utanför de stora städerna. I filmen så kysser Guddu och Sweety varandra, och det är ingen kysk puss på pannan utan en rejäl tungkyss som förebådar samlag. Känner man inte till bristen på sexuell intimitet i indisk film så känns detta ganska diskret för en blaserad västerlänning. Det blir dock inget mer än kyssandet som visas, men för en indisk befolkning som på sin höjd är van vid en omfamning eller en kysk kind- eller pannpuss så är detta nog en stor förändring.

Charlie och Guddu spelas av indisk films senaste stora filmhunk Shaid Kapoor, han påminner lite om en ung Marcus Schenkenberg, hans överkropp exponeras flitigt i bl a vissa drömsekvenser. Jag misstänker att Shah Rukh Khan (också indisk Bollywoodhunk) borde känna sig lite orolig, för Kapoor ser ut som hans lillebror och är dessutom sexton år yngre.

Kaminey – Scoundrels
är regisserad av Vishal Bharadwaj och släpptes förra året. En film som kan vara en passande väg in till Bollywood för nybörjare, funkar för mig i all fall. Om Shanti Om, som jag såg förra året (med just Shah Rukh Kahn i huvudrollen) är en betydligt mer klassisk Bollywoodrulle, men även den väl värd att ses för att upptäcka en annan värld.

*=Detta är en mycket förkortad version av filmens alla intriger.

Annonser

Kommentera »

Inga kommentarer ännu.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: