Ett eget rum

februari 21, 2010

Om natten i Jerusalem

Filed under: Böcker,Bokrecensioner — klotho @ 21:46

Jerusalem. Ett namn som klingar av skönhet – som på en brud redo att möta sin brudgum”. *Jag tror det finns få städer i världen som är så omskrivna och betydelsefulla för så många människor som Jerusalem. Som bara med sitt namn skapar visioner av kärlek, besatthet, tro och kanske framförallt längtan.

I boken Om natten i Jerusalem så är staden en kuliss för just kärlek, besatthet, tro, längtan och även hat. Det är en tunn bok, 119 sidor lång, men för den skull ingen bagatell. Snarare tvärtom, författaren Birgithe Kosovic har använt sig väl av alfabetets bokstäver och faktum är att jag skulle kunna skriva citat på citat från boken, så välformulerad är hon.

Boken har två huvudpersoner, Theodor, dansk till födseln och ett barnhemsbarn som beslutar sig för att bli en guds tjänare och fransiscanermunk i slutet av 1800-talet. Han ägnar sig åt att översätta texter från arabiska och grekiska i ett kloster i Florens. Där, vid dryga femtio års ålder möter han Mathilde, som han blir förälskad i och som får honom att överväga sina fyrtio år i kloster. Han flyr från både henne och sitt kloster till Jerusalem för att göra sina drömmars resa och se om han dessutom kan hitta tillbaka till sin tro.

Under en nattlig promenad i staden Jerusalem går han vilse och får hjälp att hitta till sitt härbärge av en gammal tiggerska. Hon visar honom vägen till härbärget och väl där kan inte Theodor bara lämna henne utan han köper ett rum åt henne. Till tack följer hon med till hans rum och ber att få berätta om en händelse som utspelar sig i ett harem i Jerusalem och vad som händer när den ottomanske paschan skaffar sig en fjärde hustru i hopp om att äntligen få en son. Tiggerskan berättar historien för Theodor och när han sen kräver att få ett svar från henne, om vad olika livsval är värda försvinner hon från honom med orden ”livet har ett värde i sig”. Det är ingen bok för självklara och slutgiltiga svar, snarare handlar det om just de orden ”livet har ett värde i sig” oavsett de val man gör och de konsekvenser som uppstår.

Boken beskrivs på Bonniers hemsida som ”en träffsäkert genomskådande moralitet om förblindad kärlek och förgörande svartsjuka, och om de avgörande valen i livet”. På ett plan så passar det in, eftersom moralitet kan beskrivas som en kamp mellan dygd och last i en människas själ. I Theodors berättelse handlar det om hans kamp mellan kärleken till och tron på Gud och kärleken till en kvinna och de löften som han gett som munk. I tiggerskans berättelse är det kärlek, svartsjuka och avund som är berättelsens teman men också om makt och underkastelse.  Lasten i Theodors berättelse är då hans kärlek till en kvinna, som om kärleken inte räcker både till Gud och människan, medan lasten i tiggerskans berättelse är den svartsjuka och avundsjuka som genomsyrar två av av paschans första hustrur gentemot den fjärde och hur långt de är villiga att gå i sin förgörelse av det hatade objektet, fru nummer fyra.

*=Från en helt annan bok kommer följande rader om Jerusalem och de raderna har fastnat i min hjärna på grund av dess hänförande beskrivning: ”Där framför oss reste hon sig, städernas stad, världens navel, universums medelpunkt, väste upp ur jordens innersta, förvånansvärt liten, som en juvel. Mitt hjärta sjöng inom mig och mina läppar formade de gamla hebreiska orden. ”Simchu et Yerushlaim w’gilu bah kal-ohabeha”, reciterade jag: Jubla med Jerusalem och fröjdas över henne, alla ni som älskar henne.”” (Mary Russells ord i Drottningfällan av  Laurie R King)

Kommentera »

Inga kommentarer ännu.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: