Ett eget rum

februari 22, 2010

Cornelia, Cary Grant och kärleken

Filed under: Böcker,Bokrecensioner — klotho @ 12:03

Här gick jag först på titeln och sedan på bokens omslag. Slutligen så läste jag baksidestexten och konstaterade att den nog var värd att lånas.

Marisa de los Santos har skrivit en kärleksroman ur två olika synvinklar, Cornelias vuxna 30+ ögon och Claires alltför ansvarstagande elvaåriga ögon.

Cornelia har en förkärlek för Cary Grant och gamla svartvita spelfilmer med Cary, Jimmy Stewart, Katherine Hepburn med flera. Hon är föreståndare för ett hippt café i Philadelphia och singel. In genom dörren kliver Martin Grace, en sentida kopia av Cary Grant. Inte underligt att Cornelia faller som en fura. Hon stoppar egenhändigt sitt telefonnummer i Martins innerficka innan han lämnar caféet. De  börjar dejta och Cornelia berättar för bästa kompisen att de är själsfränder, men inom henne finns en liten liten tagg som skaver, det är ändå något som inte känns helt rätt i relationen med Martin.

Claire kämpar med sin mammas demoner och sin egen oro över vad som kommer att hända om mamman blir ännu mer ”konstig och förvirrad”. Hon gör upp listor över vad hon måste tänka på så att inte skolan skall undra:”alltid rena kläder, rena naglar, välborstat hår m m”. Hon lär sig att förfalska mammans namnteckning och ordnar skjuts till skolan med hjälp av sin kompis och hennes mamma.Till slut blir dock mammans psykiska ohälsa för stort för Claire att klara av ensam, men hennes försök att få gehör hos sin pappa misslyckas och inte förrän han blir uppringd av deras städhjälp inser han att han måste hjälpa sin elvaåriga dotter.

Claire och Cornelias vägar möts i caféet och Cornelia drabbas återigen av kärleken, men denna gång kärleken till ett barn. Claire får möjlighet att känna sig trygg hos Cornelia och för Cornelias del blir Claire en katalysator i hennes liv.

En charmerande bok med skimrande sidor som dock innehåller en hel del allvar. Jag gillar verkligen titeln också, Cornelia, Cary Grant och kärleken, den engelska titeln funkar inte lika bra i direktöversättning, men mycket passande på engelska: Love Walked In.

Tyvärr så står det att Paramount planerar en film baserad på romanen med Sarah Jessica Parker i huvudrollen och det är få skådespelare som kan vara sämre än Sarah Jessica i den här rollen. Det är bara att beklaga publiken.

Kommentera »

Inga kommentarer ännu.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: