Ett eget rum

mars 4, 2010

Jag och Evita och Mary

Filed under: Blandat svammel — klotho @ 13:15

Vixxtoria har hittat ett test hos Nationalencyklopedin som Dick Harrison har satt ihop. Där kan man svara på sex frågor och få reda på vilken historisk person man liknar…inte utseendemässigt utan själsligt. Vid första försöket var det Evita Peron som är min historiska själsfrände och i försök nummer två blev det Mary Wollenstonecraft.

Annonser

9 kommentarer »

 1. Jag hade gärna varit Mary; jag är lite avundsjuk på dig. 🙂

  Kommentar av Vixxtoria — mars 4, 2010 @ 21:23 | Svara

  • 🙂
   Jag är rätt nöjd, vet inte om jag är så besläktad med henne men inbillar mig att jag har skulle ha fler tankar gemensamt med Mary än med Evita.
   Jag borde väl betrakta det resultatet som en fingervisning att jag borde läsa klart Till försvar för kvinnans rättigheter. Har inte kommit mycket längre i den än förord och de första fem sidorna.

   Funderar lite på hur Harrison karaktäriserat de olika historiska personerna och sedan skapat urvalsfrågorna. Ja ja, kanske lika bra att inte fördjupa sig i det…

   Kommentar av klotho — mars 4, 2010 @ 21:36 | Svara

   • Jag har också funderat över Harrisons kriterier (vem skulle inte göra det om man blev Verner von Heidenstam, som jag??!!). Men jag tror det är mindre avancerat än man tror (det finns ju program för att skapa såna där test, nuförtiden), fast det gäller förstås att ha lite kläm på vilka de historiska personerna var, och vad de stod för.

    Jag har inte ens börjat läsa Till försvar för kvinnans rättigheter. Jag har inte ens lust att börja, faktiskt. Wollonstonecraft hör till de där personerna jag beundrar, men liksom inte vill läsa nånting av. Men jag kanske gör ett misstag. Är boken nåt att ha?

    Kommentar av Vixxtoria — mars 4, 2010 @ 21:53

   • V: Med tanke på att jag under de cirka femton år jag haft den i min ägo ännu inte läst klart den så vågar jag inte yttra mig om saken. Det är iofs inte så att jag försökt och försökt och sen inte kommit vidare, utan slutat vid något tillfälle och sen har den försvunnit från ”läsnuet”.

    Tja, det finns kanske oanade outforskade sidor hos dig som kom fram när du valde bland svaren och som direkt tar fram Heidenstam inom dig. 🙂

    Lilla O: Picasso och Rousseaus, vad kan de ha gemensamt, förutom dig? 🙂

    När det gäller Mary och Evita så tror jag att de gillade makt båda två, och vill inte spekulera i vad det säger om mig…hmm…

    Kommentar av klotho — mars 7, 2010 @ 15:57

   • Klotho: … Kanske gillar du att prova en massa skor innan du går och röstar?
    Jag känner annars (alltför väl) till det där när böcker som man faktiskt tyckte var riktigt bra försvann ur läsnuet… Och sen tar det ändå lite emot att börja om från början, men efter en 7-8 år så är ju det nästan nödvändigt, och så blir det inget av.

    Kommentar av Vixxtoria — mars 7, 2010 @ 19:56

   • Tja, jag gillar skor. 🙂 (Har en egen garderob med skor och väskor, men för att travestera Andie MacDowell i Fyra bröllop och en begravning, jag har fler än en svensk normal man men betydligt färre än Imelda Marcos).

    Vi har ju pratat om det förut, det där med att läsa flera böcker samtidigt. Lockande men det gör också att man härjar runt i en massa böcker samtidigt och inte slutför alla för de försvinner in i röran. Håller på att städa upp i mitt hem och samlar ihop alla böcker som ligger utspridda (man…jag kan onekligen placera ut böcker precis var som helst, så att det t o m gör mig förvånad när jag sen hittar böckerna igen) och då hittar jag böcker som jag mycket vagt kommer ihåg att jag köpt. Då pratar jag inte om urgamla böcker utan inköpta inom det senaste halvåret. Finns kanske vissa poänger med läsplattor. 🙂 …eller inte, för förlägger man förlägger man många böcker.

    Kommentar av klotho — mars 7, 2010 @ 20:04

 2. Picasso och Rousseau, vet inte riktigt om jag känner mig så besläktad med dem, men tydligen är de mina alter-egon.

  Kommentar av Lilla O — mars 6, 2010 @ 16:04 | Svara

 3. ”less than Madonna, but more than princess Di, I hope”.

  Fast det är lättare att glömma bort böcker man köpt relativt nyligen, tycker jag. De man haft länge stående i bokhyllan (eller under sängen, eller i fönstret eller på soffbordet) har man ju vant sig vid och vet att man har.

  Själv hittar jag nästan alltid böcker i tvättkorgen när jag ska tvätta. Jag är fortfarande inte helt säker på när och hur de kommer dit, men är glad så länge det inte är borttappade biblioteksböcker.

  (Jag har förresten köpt ett par jättefina röda skor idag 🙂 Eller om sanningen ska fram har jag köpt tre par röda skor och ett par svarta gummistövlar, men allihop var inte till mig.)

  Kommentar av Vixxtoria — mars 7, 2010 @ 20:11 | Svara

  • Jag hittar en hel del av mina böcker under sängen, men det är inte så konstigt för en del av dem åker ner där nattetid.

   Ungefär så, fast jag kunde inte komma på någon kvinna som gått ut offentligt med att hon har ett begränsat antal skor. 🙂 Tre par röda skor, till dottern, dig och sambon? 🙂

   Under mina år i Tyskland köpte jag väldigt mycket skor, kan t o m erkänna att några av dem är väldigt lite använda, lite samma sak där. Glömmer bort att jag har dem. Nästan varje gång jag är i Düsseldorf tar jag dessutom vägen om min favoritskoaffär ”bara för att titta”…och tja, köpa också.

   Kommentar av klotho — mars 7, 2010 @ 20:41 | Svara


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: