Ett eget rum

mars 8, 2010

I Ryssland är det helgdag idag

Filed under: Samhället i stort och smått — klotho @ 13:07

I Ryssland firas internationella kvinnodagen som en nationell helgdag. Jag blev väldigt förvånad när jag fick reda på detta av vår kollega, att det är stängt i Ryssland idag. Jag var inte den enda kvinnan på avdelningen som undrade om det verkligen berodde på internationella kvinnodagen eller på något annat som påpassligt skedde samma dag. Men, det är verkligen internationella kvinnodagen som firas. Jag vet inte riktigt hur denna helgdag påverkar befolkningen i övrigt och hur jämlikheten mellan könen är i Ryssland har de nått längre än väst eller ligger de eoner efter? Har de någon jämnställdshetsplan? Har vi det? Efterföljer vi den?

På vårt företag har inte kvinnodagen inte uppmärksammats på något sätt. På mitt förra jobb så bjöd alltid en av avdelningscheferna (vi hade bara manliga chefer, förutom en kvinnlig vd) alla kvinnor på hjärtformade praliner den internationella kvinnodagen. Jag tog emot den och sade: ”trösta mig inte med godis”.

Ibland blir jag bara så trött på att vara ”tvåan”. Att firas en dag (jo, jag vill ha kvar internationella kvinnodagen) eller få kommentarer som ”hö hö, då var det eran dag idag dårå”.  Att mannen är norm och kvinnan är en avvikelse.

Tänker på Gertrude Bell, som önskade sig en ”hustru” och konstaterar att om inte kvinnorna ställde upp så helhjärtat på sina män så skulle de inte kunna göra karriär. Att de kvinnor som gör karriär antingen väljer bort barn eller har en fantastisk man eller väldigt supportande mor/farföräldrar.

Tänke på Berit Åhs och hennes fem härskartekniker:

1 Osynliggörande

Osynliggörandet är en kraftfull härskarteknik. Den som aldrig blir sedd och bemött med verkligt intresse känner sig obetydlig och osäker.

2 Förlöjligande

Förlöjligandet är en effektiv härskarteknik. Den som utnyttjar den får skrattarna på sin sida och den som blir utsatt för den känner sig vanligtvis dödligt generad och skamsen eller urtråkig och utan minsta sinne för humor.

3 Undanhållande av information

För att kunna fatta ett gott beslut måste du känna fakta i målet. Det finns gott om tillfällen där bara de ”rätta” kan träffas. Bastun, Rotarymötet, tennisträningen, jaktlaget, kurser och seminarier. Under dessa formella eller informella sammankomster kan man komma överens och fatta preliminära beslut utan ovidkommande inblandning.Dessa beslut brukar sedan snabbt och lätt klubbas igenom i styrelser och arbetsgrupper utan att de närvarande ”utomstående” hinner göra så mycket.

4 Dubbelbestraffning

I trettiotalets Tyskland användes tekniken mot judarna. De anklagades både för att hålla ihop i slutna sällskap och för raka motsatsen, för att vara skickliga infiltratörer i den ariska världen. På så vis kunde dessa människor kritiseras oavsett vad de gjorde. På kvinnor fungerar metoden effektivt för att framkalla ett konstant dåligt samvete. Om hon engagerar sig i arbetsliv och politik så anklagas hon för att vara en dålig mor. Om hon prioriterar hem och barn så är hon insnöad och oengagerad.

5 Påförande av skuld och skam

Fungerar bäst på kvinnor som systematiskt utsatts för de andra fyra härskarteknikerna.

Genom att systematiskt ha blivit betraktad som underlägsen i samhället så är det lätt att känna skam och att ta på sig vad som helst.

Känner mig lite trött.

Annonser

1 kommentar »

  1. ”Jag vet inte riktigt hur denna helgdag påverkar befolkningen i övrigt och hur jämlikheten mellan könen är i Ryssland har de nått längre än väst eller ligger de eoner efter? Har de någon jämnställdshetsplan?”

    ”jämställdhetsplaner” ?

    i östeuropa och centralasien firar man kvinnligheten, modern, frun, dottern, kvinnans skönhet, omsorg och kvinnliga sidor den 8 mars.
    Man kanske kan höra nån bitter dumpad kvinna hålla med de svenska feministerna om man speciellt letar – men generellt så är det en stor fest för kvinnligheten och männen är de som uppmärksammar dagen mest. Det finns ingen likhet med den svenska, tyska eller brittiska varianten där man beklagar att kvinnor är så ”förtryckta”, det är egentligen en ända lång sorgedag eller protestdag. I västeuropa finns det inget fint med just Kvinnan, eftersom hon inte får finnas, utan ska vara en kopia av mannen, och hon ska helst bli en pappa till sina barn, och hon får inte välja klassiskt kvinnliga sysslor om hon ska få minsta mediauppmärksamhet – vilket däremot mannen får göra!

    Kommentar av M Babinski — juni 30, 2011 @ 03:40 | Svara


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: