Ett eget rum

mars 28, 2010

Inledande rader

Filed under: Böcker,Citat,Författare — klotho @ 21:31

I nattens tystnad körde grönsakshandlarnas vagnar genom den ödsliga allén in mot Paris. Hjulens rytmiska stötar ekade mot de sovande husen som skymtade bakom almarnas otydliga rader. På bron vid Neuilly hade en kålkärra och en kärra med ärter slutit sig till åtta vagnar med rovor och morötter, som kom från Nanterre. Hästarna lunkade självmant vägen fram med hängande huvuden, och i uppförsbacken saktade de lättjefullt farten ännu mera. Hög uppe på grönsakslassen låg kuskarna på magen med tömmarna lindade om sina handlovar och sov under de svart- och grårandiga kuskkapporna. En gaslåga som bröt fram ur dunklet lyste plötsligt upp spikarna i en skosula, en blå blusärm eller toppen av en mössa som stack upp ur detta överdåd av röda morotsbuketter och knippor av vita rovor eller ur kålens och ärternas yppiga grönska. Ett avlägset buller på vägen både framför och bakom dem, nej på alla närliggande vägar, tillkännagav att liknande konvojer av vagnar forslade hela skeppslaster med föda till den svarta sovande staden.

ur Hallarna av Émile Zola, mest känd för Thérèse Raquin och Den stora gruvarbetarstrejken skulle jag tro och som en av de främsta inom naturalismen* och givetvis för sitt inlägg i Dreyfusaffären som rasade i Frankrike i slutet av 1800-talet där Zola dömdes till ett års fängelse och böter för smädelse för sin skrift J’accuse.

*= En av de litterära inriktningarna i den senare delen av 1800-talet och som utvecklades från en annan litterär inriktning, realismen. Den litterära naturalismen hävdade tron på vetenskapen som metod att förändra samhället och Zola var en av dess främsta förespråkare.

Kommentera »

Inga kommentarer ännu.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: