Ett eget rum

april 2, 2010

Tematrio – häxor

Filed under: Böcker,Citat,Författare,Tematrio — klotho @ 15:27

Lyrans tematrio för påskveckan är häxor i litteraturen och det finns det gott om, med blandade beskrivningar.  I Tusen svenska kvinnoår – svensk kvinnohistoria från vikingatid och till nutid finns följande rader om häxor och häxjakt: I de flesta länder riktade sig häxprocesserna nästan enbart mot kvinnor. Det finns en uppsjö av förklaringar till varför kvinnor förföljdes och avrättades runtom Europa. Var häxan en tacksam och lagom ofarlig syndabock i svåra tider med missväxt, farsoter och ständiga krig? Eller var häxjakten främst ett verktyg för kyrkan att få bukt med icke auktoriserad vidskepelse i samhället och skrämma folk från att vända sig till kloka gummor? Bottnade förföljelserna ytterst i manssamhällets rädsla för starka kvinnor och den kvinnliga sexualiteten? Trots att de som anklagades många gånger var äldre, resurssvaga kvinnor, utmålades häxan som en farlig, stark och sexuellt ohämmad kvinna som inte tvekade att överge man och barn för sina nattliga utflykter. Synen på den kvinnliga sexualiteten som ett farligt hot fanns grundlagd i kristendomen sedan århundraden. Nu kom den väl till pass.

Nedan kommer förslag på ett antal kvinnor som inte beter sig som kvinnor ska…

1 I En hondjävuls liv och lustar av Fay Weldon från 1984 beskriver hur en stillsam hemmafru förvandlas till en riktigt hondjävul när hon blir övergiven av maken. Hon bränner ner huset och ger sig ut för att hämnas på maken och hans älskarinna. Jag vill minnas boken som en vass pärla, även om jag tycker att huvudpersonen Ruth förfelar sin hämnd och redan som tonåring ifrågasatte jag hennes val av utseendeförändring. Men en häxa är hon.

2 Aprilhäxan av Majgull Axelsson från 1997 är en fantastisk roman, en berättelse i magisk realism uppblandat med folkhemmets uppbyggnad i efterkrigstidens Sverige.  Berättelsen om Desirée och hennes tre systrar, alla med samma namn som vår nuvarande kungs systrar växer alla upp i ett Sverige där alla chanser finns, men kanske inte för alla. Desirée svårt handikappad och sängbunden lever sitt liv via sina tankar och sin förmåga att ta sig in i andra människors tankar och se livet ur deras synvinkel, för hon är en aprilhäxa. Som med alla Majgulls romaner är den rejält svärtad i sina berättelser.

3 Ett antal kvinnliga författare fick ett erbjudande om att skriva en rysare, ”Du tar fram häxan, den desperata, den överdådiga, den övergivna, den farliga inom Dig”. Inger Alfvén, Nina Lekander, Eva Seeberg, Åsa Nilsonne, Birgitta Stenberg och Barbara Voors med flera skrev och det blev Kvinnornas svarta bok, utgavs av Trevi 1992. Med en salig blandning av häxor, farliga kvinnor, övergivna kvinnor, hämndlystna kvinnor. En novellsamling med tolv vitt skilda berättelser.

Kommentera »

Inga kommentarer ännu.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: