Ett eget rum

april 11, 2010

Miraklet i Lourdes

Filed under: Böcker,Film — klotho @ 21:50

Det var en av de filmer som visades på Filmfestivalen i Göteborg och i år och som fick en hel del massmedial uppmärksamhet. Den vann kritikerpriset på filmfestivalen i Venedig 2009 och är österrikiska Jessica Hausners tredje film (efter Lovely Rita och Hotel). Hausner gillade inte sitt första besök i Lourdes, den lilla staden med 15 000 invånare i Pyrenéerna som lever på vad bondflickan Bernadette såg i mitten på 1800-talet, nämligen jungfru Maria som talade till henne. Idag är det storkommers med helande i Lourdes, där tusen och åter tusen människor åker dit och hoppas på att få bli botade från sina sjukdomstillstånd. Just de delarna i filmen blir man rätt äcklad av, den helt storindustrin som har skapats och jag tänkte: ”släng ut månglarna ur templet” vid flera tillfällen.

Miraklet i Lourdes är dock en fantastisk pärla till film, en ljuvligt lågmäld historia som utan större åhävor låter oss lära känna karaktärerna i filmen, både pilgrimerna och ”hjälparna”, volontärerna från Malteserorden. Huvudpersonen är dock Christine, en ung kvinna som är har MS och behöver hjälp med allting eftersom varken hennes ben eller armar fungerar. För henne är resan ett sätt att komma ut i världen, inte så att hon nödvändigtvis tror på mirakel. Kulturresan till Rom föregående år var roligare. Hon är en ung kvinna med samma känslor som de unga kvinnliga volontärerna och de kastar alla sina ögon på en av de manliga volontärerna, som skyggt närmar sig Christine.

Det är en film om att tro lika mycket som att tvivla och Hausner pekar och visar upp, men låter betraktaren dra sin egna slutsatser. När sen Christine drabbas (ja, det är faktiskt det rätta ordet) av ett mirakel så skapar det oro inom pilgrimsgruppen, först glädje och förhoppningar, sen missunnsamheten och misstänksamheten. Varför just hon? Sylvie Testud i rollen som Christine är helt fantastisk med sitt uttrycksfulla ansikte och sitt lågmälda men mycket precisa agerande.

Jag blir väldigt sugen på att se Hausners tidigare filmer efter att sett denna pärla.

Som en liten parantes   kan nämnas att de kunskaper jag har om Bernadette och miraklet i Lourdes (alltså de första miraklen) är från Kardinalens hemlighet av Philippe van Rjndt som jag läste (och ev har kvar i källaren) som tonåring. Jag minns fortfarande en hel del från boken och att jag tyckte den var grymt spännande.

Kommentera »

Inga kommentarer ännu.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: